Matchpoint: Certina

Matchpoint: Certina, DS-7 Chrono Auto


CREDITS:

TEKST: JORRIT NIELS • FOTO’S: Certina


Certina is het schoolvoorbeeld van betaalbare luxe. Sinds 1888 bieden ze interessante en bewezen horloges aan voor een aantrekkelijke – en belangrijker – toegankelijke prijs. Sport is onlosmakelijk met het Zwitserse merk verbonden, in het bijzonder hun link met de padelsport. Geïnspireerd op de populaire sport is deze nieuwe Certina DS-7 Chrono Auto.

De horloges die je op deze pagina’s ziet, zijn een indicatie van wat we van dit eeuwfeest kunnen verwachten. O

ns motto is om een ​​boeiend product aan te bieden voor een aantrekkelijke prijs,” vertelde Certina-CEO Marc Aellen ons toen we eerder dit jaar bij de lancering waren van de DS-7 Chronograph Padel Edition van padel-ster Marta Ortega.

“In een tijd van inflatie en politieke spanning­en is het kopen van een kwalitatief Zwitsers horloge als een Certina voor velen een goede optie.” 

Het relatief betaalbare merk, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1888, heeft de laatste tijd een sterke line-up neergezet. Met opvallende releases zoals de DS Action Diver Full Black PVD, DS Action 34,5 mm en de DS-7 – een nieuwe chronograaflijn gebaseerd op een model uit de jaren 70, maar dan in een sportieve remix.

Double Security

Maar voordat we schrijven over het cover­model, de Certina DS-7 Chrono Auto en zijn link met de almaar groeiende padelsport, even wat duiding.

Toen de broers Adolf en Alfred Kurth in 1888 hun horlogemakerij vestigden aan de voet van het Zwitserse Juragebergte in Grenchen, hadden ze er geen idee van hoe snel en tot wat voor hoogtes hun merk zou groeien. 

Let wel, pas in de jaren 1930 ging het bedrijf onder de naam Certina verder. Daarvoor stond het bekend als Grana. Belangrijk voor Certina is het DS-concept (Double Security). Het eerste horloge dat was ontwikkeld op basis van het DS-concept, werd in 1959 gelanceerd. Met een opmerkelijke weerstand hebben deze polshorloges beproevingen doorstaan en de polsen van diepzeeduikers, bergbeklimmers en gedurfde avonturiers uitgerust. Certina-horloges die waren ontwikkeld op basis van het DS-concept, boden een antimagnetische, schokbestendige én waterbestendige behuizing. 

‘Certina heeft de polsen van diepzeeduikers, bergbeklimmers en gedurfde avonturiers gesierd’

Geen geringe prestatie voor een horloge uit die tijd. De prestaties werden bereikt door een zwevende montage van het gehele uurwerk met een elastische schokdemperring, naast de conventionele schokdemper (Incabloc).

Hoogtepunten waren er in 1969, toen nam Certina deel aan het onderwaterproject Sealab II van de Amerikaanse marine. Het horloge werd extreem getest en presteerde feilloos op de grote diepten van de oceaan, toen het werd gebruikt door duikers en wetenschappers. De Certina DS-2 Super PH 500 M nam ook deel aan het Tektite-onderwaterexperiment en behaalde de beste scores toen het gedurende twee maanden om de polsen van vier wetenschappers in een onderwatertank werd gedragen.

In 1970 vergezelde het Certina DS-2 Chronolympic-horloge een Japanse expeditie naar de Mount Everest en werd het gedragen door de Japanse skiër Miura toen hij 1.000 meter afdaalde vanaf een hoogte van 8.000 meter. In 1976 trok de Certina DS DiaMaster, een krasbestendig horloge met een ongelooflijk robuust kastontwerp, de aandacht van sportliefhebbers en ontdekkingsreizigers met een ontwerp dat was uitgerust met een kast van tungsten carbide. Het werd gespot om de pols van de beroemde zwaargewicht­bokser Muhammad Ali.

Recordbrekend

In de afgelopen 40 jaar heeft Certina een aantal belangrijke veranderingen doorgemaakt. Het sloot zich in 1983 aan bij de Swatch-groep, waarbij de focus werd verscherpt op het creëren van sporthorloges. In 2004 bevestigde de Certina DS-3 1000m de respectabele positie van het merk binnen de wereld van het duikhorloge. Met een waterbestendig ontwerp van 1.000 meter bereikte het horloge recordbrekende prestaties.

In ruim 130 jaar heeft het een naam opgebouwd als het gaat om betrouwbaarheid, prestaties en duurzaamheid, en plaatst het zichzelf tussen enkele van de meest duurzame merken in de Zwitserse horloge-industrie, maar verankert zichzelf vooral in de sport.

De nieuwste sport die het merk omarmt is padel. De racketsport blijft nog altijd groeien in Europa, Latijns-Amerika, India en de VS.

Padel

In april introduceerde het de DS-7 Chronograph Padel Edition van Marta Ortega, een 41-millimeter quartz-horloge dat is gemaakt met een van de beste professionele spelers in de sport.

Geen slecht idee, want met honderdduizenden volgers van Ortega en een sport die wereldwijd 30 miljoen amateurspelers kent, is een speciale editie een slimme zet. Aellen zei dat hij de sport voor het eerst opmerkte in 2020, toen hij een ‘druk padelcentrum in Zweden bezocht en besloot dat het een goede match zou kunnen zijn voor het merk’.

Certina is een officiële padel timing partner van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, die toezicht houdt op tennis en padel in Nederland. En in 2022 en 2023 was het merk een officiële event partner van het Vienna Padel Open toernooi.

Naarmate de populariteit van padel groeide, hebben ook andere horlogemerken, waaronder Richard Mille, Hublot en Girard-Perregaux, toernooien gesponsord of sterspelers toegevoegd aan hun ambassadeurs line-up.

DS-7 Chrono auto?

Padel is een kruising tussen tennis en squash en is niet zo’n nieuwe sport als het lijkt: soortgelijke spellen werden al in de 19e eeuw gespeeld. De moderne versie werd in 1969 uitgevonden door Enrique Corcuera, een rijke zakenman die een padelbaan bouwde bij zijn vakantiehuis in het Mexicaanse Acapulco.

In 1991 was de sport populair genoeg om een ​​federatie op te richten die het wereldwijd zou beheren. In 1993 nam de organisatie haar huidige naam aan: de International Padel Federation.

Padel kan als enkelspel of dubbelspel worden gespeeld. Spelers slaan de kleinere en zachtere bal dan de tennisvariant tegen de wanden van het veld en over een laag net met een racket dat vergelijkbaar is met een groot tafeltennisbat.

Na Marta Ortega’s DS-7 Chrono is er nu een mechanische DS-7 Chrono Auto geïntroduceerd. En de padelinvloeden zijn al direct zichtbaar door de rasterstructuur in reliëf op de donkerblauwe wijzerplaat. Eén die doet denken aan het net en de speellijnen op een padelbaan.

De nieuwe DS-7 Chrono Auto heeft een 42mm roestvrijstalen kast, is waterbestendig tot 100 meter, met aan boord de ETA A05.231. Een automaat met een silicium balansveer dat niet alleen ongevoelig is voor magnetische velden en temperatuur­schommelingen, maar ook uiterst schok­bestendig, vormvast en oxidatiebestendig is. De gangreserve bedraagt een nette 68 uur. En het glas is natuurlijk een stevig en krasbestendig saffierglas.

De beschermde kroon, klassieke pushers en tachymeterschaal combineren een sportieve stijl met traditionele functionaliteit. De kleine secondewijzer vind je overzichtelijk op ‘negen uur’, de 30-minutenteller op ‘drie uur’ en de datum op ‘zes uur’. 

Naast de donkerblauwe wijzerplaatkleur is er ook nog de keuze uit donkergroen en zwart. Alle modellen komen op een roestvrijstalen band met een snelwisselsysteem voor als je staal wilt afwisselen met bijvoorbeeld rubber of stof.

Olympisch??

Certina’s band met een nichesport als padel is een goede zet. Het Zwitserse merk krijgt een kans om veel meer zichtbaarheid te krijgen dan ze zouden krijgen in een andere sport. Daarom zijn ze ook meerdere partnerships aan het ontwikkelen, onder meer in het Midden-Oosten volgens CEO Aellen.

Maar Certina blijft Certina. De focus blijft nu liggen op de amateurrangen ‘waar we de meeste mensen bereiken’. Want de groei is er nog lang niet uit. Vorig jaar kreeg de sport zelfs de status van Association of IOC Recognized International Sport (ARISF). Wordt padel een Olympische sport? Het zou zomaar kunnen tijdens Brisbane 2032. Wordt vervolgd. |

Start typing and press Enter to search