Tissot TTouch bewijst zichzelf in Mexico
“Me and mister, mister T….. mister T, we got a thing going on……”, neurie ik zachtjes terwijl ik op Madrid Airport aan mijn koffie sip. Mr. T lijkt er onbewogen onder, die houdt zich meer bezig met meteorologische gegevens, tijd en klimaatzones. Prima, dan droom ik vast weg bij de gedachte aan de witte stranden en wuivende palmen die aan de andere kant van de oceaan op ons liggen te wachten. Hoeveel uur nog Mr. T?
Zelden ben ik op reis geweest met zo’n uitgeruste reispartner, T lijkt van alle markten thuis, hij noemt zichzelf ook wel de Expert. Hij is dol op bergbeklimmen, skiën en meer van dat soort intensieve activiteiten en hij heeft mij uitgenodigd in de overtuiging dat hij me kan bekeren. Lang dacht ik: knappe jongen die mij van het strand weg houdt, maar langzaam begin ik me zorgen te maken. Nu ik T heb ontmoet en zijn vastberadenheid zie, verschijnen er ineens ruige zeeën, stoffige grindwegen en rokende vulkanen voor mijn geestesoog. T lijkt me niet het type van zon, zee en strand.
T goes north
Ruim tien uur later ben ik maar wat blij met T’s gezelschap en vooral met zijn vaardigheden, die meteen al van pas komen als we ’s avonds aankomen in het immense Mexico City, stad met twintig miljoen inwoners verspreid over maar liefst 1.500 vierkante kilometer. Allereerst doordat hij moeiteloos switcht van Madridtime naar Mexicotime, maar vooral ook omdat hij feilloos het noorden weet te vinden, vrij onmisbaar na kilometers ondergronds met de metro. Totaal gedesoriënteerd komen we boven in de heksenketel van het stadsverkeer, dat zelfs na elven ’s avonds nog hels is, maar T loodst ons er feilloos doorheen. Ietwat technisch voor mij allemaal, maar stiekem wekt het wel mijn bewondering.
T gets dirty
Met een reisgenoot als T blijf je niet lang hangen in de stad. In een mum van tijd is hij aangepast op de hoogte waarop deze megapool zich bevindt (2.240 meter) en vindt hij het tijd om er op uit te trekken: het platteland op. Na een urenlange busrit, T lijkt geen last te hebben van de hitte en is slechts licht bepakt, arriveren we op het platteland. Hier moet Monte Alban er aan geloven, vijfhonderd meter omhoog in de zomerse hitte van Mexico, op de mountainbike. Moeiteloos klimt T naar boven, mij constant op de hoogte houdend van mijn vorderingen. Uitgeput kom ik boven aan, waar T alweer ingesteld is op de lange afdaling die voor ons ligt, die mijn eerdere angstbeeld van stoffige zandwegen overigens vrijwel meteen bewaarheid. T is in zijn element. Aan het eind van de dag weet hij mij feilloos verslag te doen van de trip met het exacte aantal gestegen en afgedaalde meters. T is duidelijk pas begonnen, ik weet niet of dit wat gaat worden tussen ons.
T gets wet
Om mij gunstig te stemmen neemt hij me mee naar de kust, krijg ik hier dan mijn welverdiende witte strand en wuivende palmen? Een beetje dan, en ook T lijkt er niet onder te lijden, wat zon zee en strand. Ook op onderwatersafari vergezelt hij me zonder morren, al is hij hier niet meer zo scheutig met zijn technische informatie en ingewikkelde berekeningen. Water is duidelijk niet zijn sterkste element.
T gets high
Door dan maar met het avontuurlijke programma, tijd voor wat echte hoogtemeters: de Tajumulco, hoogste punt van MiddenAmerika. Onze fietstrip was slechts een opwarmertje, nu wacht ons een monsterlijke vulkaan van 4.220 meter hoog. T is er al snel helemaal op ingesteld. We nemen vanaf 2.000 meter de bus en stappen uit op exact 3.000 meter, waar onze klim begint. Vijf uur later slaan we naar adem happend ons kamp op, op 4.000 meter. Deze snelle stijging ging T beduidend beter af dan mijzelf, ik duik snel met al mijn kleren aan mijn slaapzak in, T’s waarschuwing voor een koude nacht niet in de wind slaand. Die ochtend maakt hij me vroeg wakker en laat me zien dat het kwik inderdaad tot rond het vriespunt is gezakt. En dan is er maar een manier om snel warm te worden: up the hill! Nog maar 220 meter te gaan. We vertrekken in het maanlicht en worden na wederom een steile klim getrakteerd op een schitterende zonsopkomst. Wie kan dan nog een glimlach onderdrukken, het lijkt er op dat T op een of andere manier het beste in me naar boven weet te halen.
T gets it done
Asportief als ik ben, dacht ik niet dat iemand mij zo gek zou kunnen krijgen een tocht te maken zoals die van T en mij. Ik had ook niet gedacht dat wij het makkelijk met elkaar zouden kunnen vinden, hij technisch en sportief, ik liever lui dan moe, vooral op het gebied van techniek. Zo zie je maar weer… ben ik ineens geïnteresseerd in hoogtemeters, meteorologische gegevens, klimaatzones en magnetische afwijkingen, sta ik ineens boven op een vulkaan! Ach ja, T en ik, wat zal ik zeggen “We got a thing going on… we both know that it’s wrong… but itès much too strong to let it go now…’
De vele mogelijkheden van de TTouch Expert worden met een druk op de kroon geactiveerd. Het vensterglas verandert in een touchscreen van waar de verschillende functies worden bestuurd. Naast de zes functies die langs de rand van de wijzerplaat te vinden zijn, fungeert het midden van het vensterglas als activeringspunt voor datum en als deactiveringspunt voor de overige functies. De kast en gegraveerde bezel zijn van lichtgewicht titanium, de wijzerplaat is vervaardigd uit zwart koolstofvezel. De Expert is waterdicht tot honderd meter en komt met een zwart rubberen, leren of titanium band.
Meteo
De Meteofunctie geeft de weersveranderingen aan voor de komende acht uur door middel van de luchtdrukveranderingen.
Chrono
De Chronofunctie behelst een chronograaf met een splitfunctie (tussentijd) en een timer.
Alarm
De Alarmfunctie biedt twee alarmen.
Altimeter
De Altimeterfunctie is een barometrische hoogtemeter die de hoogte weergeeft ten opzichte van de gemiddelde zeespiegel.
Compass
De Compassfunctie geeft het geografische noorden aan, rekening houdend met de ingestelde magnetische afwijking. Met de draaiende bezel kan de kompasrichting worden ingesteld.
Thermo
De Thermofunctie geeft de omgevingstemperatuur weer.