Tag Heuer viert veertig jaar Monaco
Tag Heuer staat dit jaar uitgebreid stil bij de veertigste verjaardag van de Monaco. Met zijn technische eigenschappen en uitgesproken ontwerp baarde dit horloge in 1969 al opzien en vandaag de dag heeft de Monaco nog altijd niets van zijn vooruitstrevende karakter verloren. De legende duurt voort.
en legende was geboren. Dat was meteen al duidelijk toen in 1969 de Monaco zijn debuut maakte. Deze eerste automatische chronograaf met microrotor was voor die tijd een technische mijlpaal, omdat de precisie van het Calibre 11, ook wel Chronomatic genoemd, voor die tijd ongeëvenaard was. Sterker nog: de nauwkeurigheid van de Monaco was veertig jaar geleden zo groot dat het horloge voldoet aan de eisen die vandaag de dag aan professionele chronometers worden gesteld. Een tweede opmerkelijke prestatie was dat de Monaco het allereerste horloge met een vierkante en toch waterdichte kast was. Jack Heuer, veertig jaar geleden verantwoordelijk voor het design van de Monaco, legt uit hoe dit zo is gekomen: “In 1969 waren we druk met de voorbereiding van de introductie van ’s werelds eerste automatische chronograafuurwerk. Tijdens de voorbereiding besloten we om niet een enkel model, maar een complete serie uit te brengen. We wisten dat we een Carrera nodig hadden en ook een Autavia, maar we zagen ook de noodzaak van een compleet nieuw design in chronografen. Toen toonde een kastenmaker, Piquerez, ons een systeem dat rechthoekige kasten waterdicht maakte. Dit was een innovatieve en gepatenteerde techniek en we hebben hiervoor het exclusieve gebruik in chronografen bedongen.” Het waren niet alleen de technische eigenschappen van de Monaco die in het oog sprongen, ook het design bleek veel mensen aan te spreken. Sinds de Monaco op 3 maart 1969 tegelijkertijd werd geïntroduceerd in Genève en New York, veroverde het in no time de rest van de wereld. Met zijn provocerende uiterlijk, inclusief rode chronograafwijzer, metallic blauwe wijzerplaat en grote, vierkante kast, brak de Monaco met alle conventies op het gebied van horlogeontwerp van die tijd.
Een rol in de film Le Mans betekende de doorbraak voor de Monaco. Het succes van Tag Heuer op het witte doek kwam tot stand met dank aan Steve McQueen die erop stond het horloge in de film te dragen. Toen Hollywood’s ‘King of Cool’ zich in 1970 voorbereidde op de film over ’s werelds bekendste autorace, wilde hij dat zijn personage Michael Delaney zo authentiek mogelijk was. Van de kleding die hij droeg tot aan het horloge om zijn pols. Alles moest kloppen. Hij vroeg daarom advies aan de Zwitserse coureur Jo Siffert. De jonge coureur, winnaar van de 24 uur van Daytona en de 12 uur van Sebring, had juist een sponsorovereenkomst getekend met Heuer waarmee hij de eerste merkambassadeur in de geschiedenis van de autosport werd. Siffert schonk McQueen zijn racepak met hierop het Heuer-logo en raadde hem zijn favoriete horloge aan, de Autavia. McQueen sloeg deze raad echter in de wind. Hij koos voor de nieuwe Monaco Automatic Calibre 11, sindsdien bekend als de ‘McQueen Monaco’. De ‘McQueen Monaco” (Model 1133B) is nog altijd gewild bij verzamelaars en de vraag overtreft het aanbod ruimschoots.
Jack Heuer: De Monace is geheel in lijn met het motto “Tag Heuer Swiss avant-garde since 1860”
Steve McQueen en Jo Siffert waren veertig jaar geleden de eerste beroemdheden die hun naam aan Tag Heuer verbonden en waren daarmee de eersten van een lange lijst van autocoureurs, sporters en filmsterren die sindsdien met het merk in zee gingen. Vooral in de wereld van de autosport is Tag Heuer altijd sterk vertegenwoordigd geweest. Jacky Ickx, Niki Lauda, Alain Prost en Ayrton Senna traden op als ambassadeur voor Tag Heuer. Zij bevinden zich in het goede gezelschap van filmsterren als Burt Reynolds, Jack Lemmon en Charlton Heston en sporters als Boris Becker en Carl Lewis. Op dit moment zijn F1 coureur Lewis Hamilton, tennisster Maria Sharapova en golfer Tiger Woods de bekendste ambassadeurs van Tag Heuer.
De revival van de Monaco begon in 2003 toen Tag Heuer liet zien dat de legende nog niets van zijn vooruitstrevende karakter was verloren. Het merk presenteerde op de internationale horlogebeurs Baselworld de Monaco Sixty Nine Concept Watch. Het eerste omkeerbare horloge uit de geschiedenis van Tag Heuer heeft aan de ene kant een traditionele wijzerplaat. Door de kast te draaien, verschijnt de Microtimer, een digitale chronograaf met een nauwkeurigheid van 1/1000ste van een seconde. In 2004 baarde de Monaco opnieuw opzien, dit keer in de vorm van de V4. De V4 mag gerust een revolutie op het gebied van uurwerktechniek worden genoemd omdat het uurwerk op een compleet nieuwe manier wordt aangedreven. De tandwielen zijn vervangen door vijf aandrijfriemen. Het horloge dankt zijn naam aan het uiterlijk van het uurwerk dat doet denken aan de cilinders in een motor van een raceauto. De Monaco V4 werd met veel vertoon gepresenteerd in 2004, maar het zou nog jaren duren voordat het uurwerk gereed was om in serieproductie te vervaardigen. Dat is nu eindelijk het geval. Tag Heuer maakt 150 exemplaren waarvan het eerste onlangs onder de hamer ging tijdens Only Watch 2009.
Een jubileum is er om te vieren, zeker als het een legende betreft als de Monaco. Tag Heuer staat dit jaar dan ook uitgebreid stil bij dit jubileum met feestelijke gebeurtenissen en talloze bijzondere uitvoeringen. De Monaco Twenty Four Concept Chronograph is volgens Tag Heuer de meest avant-garde Monaco ooit. Het uurwerk, het Calibre 36, heeft een tikgetal van 36.000 en is zichtbaar aan zowel de voor- als de achterzijde van de zwarte PVD kast waarin het lijkt te zweven. De oranje en blauwe strepen op de wijzerplaat verwijzen naar de kleuren van de Porsche Gulf 917K waarin Steve McQueen reed in Le Mans.
Bij voorbaat al een verzamelobject is de Calibre 12 Chronograph Gulf limited edition. Dit horloge staat stil bij het partnerschap van Tag Heuer met Gulf Oil en is een nieuwe versie van de vintage Monaco. Voor het eerst is de Monaco uitgevoerd met antireflecterend saffierglas aan beide kanten van de kast. Deze upgrade bevat het Calibre 12 automatische chronograaf uurwerk en de iets grotere kast zorgt voor een eigentijdse look. De oranje en blauwe strepen op de wijzerplaat zijn geïnspireerd door de Porsche Gulf 917K waarin Steve McQueen reed in Le Mans. Van dit model worden vijfduizend exemplaren gemaakt. De Monaco 40th Anniversary re-edition Calibre 11 chronograph is een eerbetoon aan de McQueen Monaco uit de filmklassieker Le Mans. Met de kroon op 9 uur, de vintage wijzerplaat, de zilveren subwijzerplaten op 3 en 9 uur en het vintage Heuer-logo op 12 uur blijft deze uitvoering heel dicht bij het origineel. De achterzijde van de kast draagt de gravure ‘in tribute to Steve McQueen’. Het horloge is uitgerust met het Calibre 11. Een andere opvallende uitvoering van de Monaco is de Monaco LS Chronograph Calibre 12 met een lineaire secondeaanduiding in het venster op 3 uur. Daarnaast heeft Tag Heuer dit jaar ter gelegenheid van het bijzondere jubileum een nieuwe collectie uitgebracht van de Classic Chronograph. Deze is uitgerust met het automatische uurwerk Calibre 12, de opvolger van het Calibre 11 uit de eerste Monaco. De chronografen zijn geïnspireerd op het design van de originele uitvoering uit 1969.
De toekomst van de Monaco ziet er rooskleurig uit. Veertig jaar na de eerste kennismaking is de Monaco uitgegroeid tot een van de populairste modellen in het aanbod van Tag Heuer. Jack Heuer kijkt dan ook met tevredenheid terug op de afgelopen veertig jaar: “Chronografen zijn traditioneel rond van vorm, dus de Monaco is geheel in lijn met het motto ‘Tag Heuer Swiss Avant-Garde since 1860′. Ik ben er trots op dat we de moed gehad hebben om destijds zo’n revolutionair model uit te brengen.”