WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

SPECIAL: Nieuwe tijden

Tekst Elzemarie Karsdorp

Het traditionele vakmanschap van de horlogemaker. Een mechanisch uurwerk dat nauwkeurig de tijd aangeeft. De rijke historie van de oude horlogemerken. Allemaal onderdelen die bijdragen aan de fascinatie voor het horloge. Tradities worden dan ook gekoesterd in de horlogebranche. Dat zijn ze ook waard, maar dat mag niet betekenen dat er daarnaast geen ruimte is voor vernieuwing!

Gelukkig zijn er steeds meer merken die een nieuw beeld creëren van het horloge zoals we dat kennen. Ze breken met tradities en gaan op zoek naar andere manieren om de tijd aan te geven. Wijzers en wijzerplaten blijken ineens overbodige onderdelen van een horloge te zijn. In deze special vindt u vijftien merken die de gebaande paden verlaten om nieuwe wegen in te slaan. Het is soms even wennen, maar het resultaat is altijd verrassend, interessant en een soms een tikje brutaal.

MTC Sequential One

artikel03_11img02

MCT is een klein, onafhankelijk horlogemerk dat slechts vijftig horloges per jaar aflevert en hiervan wordt elk horloge volledig gemaakt door één horlogemaker. Bij elk ontwerp stelt MCT zich tot doel om de tijd duidelijk weer te geven, dit is immers de belangrijkste functie van een horloge. In het geval van de Sequential One doet het merk dit met een oversized uuraanduiding die beurtelings verschijnt op 12, 3, 6 en 9 uur. Elk van de vier uuraanduidingen bestaat uit vijf driehoekige cilinders die in enkele minuten roteren om een nieuw uur aan te geven. Hiernaast worden de minuten aangeduid op een roterende disk, die zodra de minutenwijzer op 60 staat, negentig graden verder draait om aan een nieuw uur te beginnen. In de uitsparing in deze disk is het hele uur zichtbaar terwijl de overige uuraanduidingen hierachter verstopt blijven.

De Sequential One is verkrijgbaar in witgoud, roségoud of als deze zwarte uitvoering met DLC-coating. Van dit model worden per jaar slechts tien exemplaren gemaakt. Het uurwerk bestaat uit 471 onderdelen en voor dit horloge zijn drie patenten aangevraagd. (Van CHF 99.500,- tot CHF 120.000,-).

Urwerk UR-CC1 (King Cobra)

artikel03_11img03

Op school leren we dat een tijdslijn eruit ziet als een rechte lijn waarop we verleden, heden en toekomst aangeven. De manier waarop we klokkijken, is dan ook niet logisch, zo vindt men bij Urwerk, dat daarom een horloge heeft ontworpen waarbij de tijd lineair wordt weergegeven. De UR-CC1, ook wel de King Cobra genoemd, toont drie lineaire, horizontale displays voor de uren, de minuten en de seconden. In plaats van een wijzer die de tijd aangeeft, heeft Urwerk voor de minuten gekozen voor een roterende cilinder die 300 graden draait en dan in één keer verspringt naar zijn uitgangspositie. Vervolgens verspringt ook de cilinder voor de uuraanduiding om het volgende uur aan te geven. De seconden worden met behulp van een roterende disk zowel lineair als digitaal aangegeven.

De UR-CC1 ziet er misschien eenvoudig uit, maar schijn bedriegt. In dit uurwerk zit maar liefst drie jaar aan onderzoek en ontwikkeling. Bij Urwerk geeft men echter ruiterlijk toe dat het idee achter dit horloge niet nieuw is. In 1958 ontwierp Louis Cottier een soortgelijk uurwerk, maar het bleef toen bij een patent en een prototype. De letters CC in de naam van dit model staan voor Cottier Cobra en zijn een hommage aan Louis Cottier. (Prijs op aanvraag)

Harry Winston Opus 11

artikel03_11img04

Harry Winston presenteert elk jaar een zogenaamde concept watch en dus, economische crisis of niet, komt het dit jaar alweer met de Opus 11. In 2001 verscheen de eerste Opus en sindsdien leidt een partnerschap met een onafhankelijke horlogemaker elk jaar weer tot een hoogstandje in de horlogerie. Dat geldt ook  voor de Opus 11, die werd ontworpen door Denis Giguet, tot voor kort een van de eigenaren van MCT.

Het podium voor dit sterke staaltje uurwerktechniek wordt gevormd door de kast die uit drie elkaar overlappende delen bestaat. Het grootste deel daarvan is bestemd voor de uuraanduiding, die wordt samengesteld uit vier van in totaal 24 omkeerbare plaatjes. Elk uur buitelen de 24 plaatjes in een ‘tijdsexplosie’ gedurende drie seconden in het rond, waarna vier plaatjes samenkomen in het midden om het volgende uur aan te duiden. Alsof dit alles nog geen spektakel genoeg is, bevinden zich aan de rechterzijde van de kast twee ‘paviljoens’. Het bovenste toont de minuten met behulp van twee ronddraaiende schijven. Het iets lager gelegen paviljoen huisvest het titanium balanswiel. Het uurwerk van de Opus 11 bestaat uit 566 onderdelen en van dit horloge worden slecht 111 exemplaren gemaakt. (CHF 220.000,-).

Van Cleef & Arpels: From the Earth to the Moon

artikel03_11img05

Met zijn poëtische complicaties geeft Van Cleef & Arpels een geheel nieuwe invulling aan het begrip tijd. Elk horloge in deze collectie vertelt een verhaal en voor dit model (From the Earth to the Moon) heeft het oude merk zich laten inspireren door Jules Verne. Aan de linkerzijde van de wijzerplaat beweegt een ster van beneden naar boven, ofwel van de aarde naar de maan, om de uren aan te geven. Rechts is het een raket die op dezelfde manier de minuten aanduidt. Het retrograde uurwerk werd exclusief voor Van Cleef & Arpels gemaakt door Jaeger-LeCoultre.

Van Cleef & Arpels ontwierp deze Pièce Unique ten behoeve van Only Watch 2011. Tijdens deze veiling kwamen onlangs veertig bijzondere horloges onder de hamer van veilinghuis Antiquorum ten behoeve van het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan onderzoek naar de Ziekte van Duchènne, een erfelijke spierziekte. (Verwachte opbrengst tijdens Only Watch: € 100.000,- tot € 150.000,-).

MB&F Horological Machine No3 Frog

artikel03_11img06

MB&F is eigenlijk geen horlogemerk. De afkorting staat voor Maximilian Büsser & Friends, een samenwerkingsverband tussen onafhankelijke en getalenteerde horlogemakers  die samen hun ‘Horological Machines’ ontwerpen. Zij respecteren hierbij de tradities, maar laten zich hierdoor niet aan banden leggen. Het resultaat is vaak verrassend, zoals deze Horological Machine No3 Frog. Het ontwerp doet denken aan een kikker die met zijn uitpuilende ogen alle kanten op kan kijken. Omgekeerd betekent dit dat de drager van dit horloge vanuit alle hoeken de tijd kan aflezen zonder de pols te hoeven draaien.

Dit horloge mag dan op een speelse manier de tijd aangeven, hierachter schuilt een serieus stukje techniek. De roterende bollen die de uren en de minuten aangeven, zijn gemaakt van aluminium en wegen ongeveer 0,5 gram. De driedimensionale uurwerkmodule die hiervoor zorgt, werd ontworpen op een basisuurwerk van Girard-Perregaux. Hoewel de beide bollen meteen de aandacht trekken, biedt dit horloge daarboven ook nog een datumaanduiding. De kast is gemaakt van lichtgewicht titanium.

(CHF 79.000,- excl. BTW).

Rebellion T-1000 Time-Machine

artikel03_11img07

Rebellion werd in 2008 opgezet als een brutale en onafhankelijke manufactuur van high-end horloges in kleine oplages. Het merk

is immuun voor trends. Het creëert ze liever zelf dan ze te volgen.

Het resultaat is een serie horloges met een krachtige en eigentijdse uitstraling waaronder deze T-1000 Time-Machine. De tijdweergave met de uren en de minuten op twee cilinders is opvallend, maar dit is niet de vinding waar men bij Rebellion het meest trots op is. Dat is namelijk de enorme gangreserve van ruim duizend uur, ofwel ruim veertig dagen. Dit is te danken aan de zes mainspring barrels, drie aan elke kant van de kast. De ergonomische, oversized kroon maakt het, zoals Rebellion het zegt, makkelijk om ‘de tank te vullen’. De techniek achter de

T-1000 Time Machine is afkomstig vanuit de ervaring van het merk in endurance racing en het Rebellion Racing team. (CHF 105.000,-).

Ladoire Black Widow

artikel03_11img08

Dit horloge van Ladoire dankt zijn naam aan de Lactrodaectus Manctans,  ofwel de zeer giftige spin zwarte weduwe, die niet aarzelt om haar partner te doden na de daad. Deze Black Widow van Ladoire is weliswaar niet dodelijk, maar wel verleidelijk. Het model is in vier uitvoeringen verkrijgbaar: Mr Ice, Mr Race, Mr Grey en als deze Mr Green. Van elke uitvoering worden slechts twaalf exemplaren gemaakt.

De Black Widow valt op door het asymmetrische design. De opengewerkte wijzerplaat legt het uurwerk bloot en bestaat uit verschillende lagen. Voor de decentrale uren-, minuten- en secondeaanduiding is gebruik gemaakt van een gepatenteerde display complicatie met de naam HMS Planetary. Hierbij draaien de schijven rond terwijl de wijzer op zijn plaats blijft staan. De centrale wijzer van dit horloge wordt gebruikt voor de GMT-funtie. (CHF 68.800,- excl. btw).

Hautlence HL2

artikel03_11img09

Het conformisme in de horlogewereld was in 2001 voor een kleine groep vrienden de aanleiding om Hautlence op te richten. Zij stelden zich tot doel om zowel de tijd als complicaties op een andere manier te tonen door moderne designtechnieken samen te brengen met ouderwets vakmanschap. Het resultaat hiervan is onder meer de HL2, die futuristisch is in zowel de manier waarop de tijd wordt weergegeven als voor wat betreft de constructie van het automatische uurwerk.

Dit horloge geeft de uren weer met behulp van een 12-delige ketting, die er elk uur vier seconden de tijd voor neemt om het volgende uur aan te geven. Dit is volgens Hautlence de beste oplossing, omdat een direct verspringen van de uren te snel is en een voortdurende rondgang van de ketting ertoe leidt dat de tijd niet altijd goed afleesbaar is. Daarnaast is in dit horloge een retrograde minutenaanduiding te bewonderen. Het kostte een team van horlogemakers  maar liefst drie jaar om een uurwerk te construeren dat dit niet alleen mogelijk maakt, maar dat ook een hoge nauwkeurigheid garandeert. Hiertoe fungeert het complete echappement als alternatief voor een tourbillon, omdat dit elk uur zestig graden draait en dus in de loop van een dag vier keer volledig roteert. (HL2.1 (witgoud): CHF 240.000.- / HL2.2 (roségoud): CHF 220.000.-).