WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

We’ll see you on the other side: Omega Speedmaster

Tekst Jorrit Niels Foto's Omega, NASA

Apollo 8, gelanceerd in 1968, was de eerste bemande vlucht in een baan om de maan. De astronauten hadden toen uiteraard al een Speedmaster om de pols en de banden met NASA zijn nog steeds hecht. Zie hier de nieuwe Omega Speedmaster Dark Side of the Moon.

Kerstavond, 1968. Eén van de meest turbulente en tragische jaren in de Amerikaanse geschiedenis liep ten einde. Martin Luther King en Robert Kennedy werden vermoord, en er waren ­rellen in Washinton D.C. door de Vietnam-oorlog. Dat kreeg wat verlichting toen miljoenen mensen, over de hele wereld, keken en luisterden hoe de Apollo 8-astronauten – Frank Borman, Jim Lovell en Bill Anders – de eerste mensen werden die om een ander hemellichaam cirkelden. Terwijl hun commandomodule boven het maanoppervlak zweefde, straalden de astronauten beelden van de maan en de aarde terug. Met als één van de meest iconische Apollo-beelden: Earthrise. De foto van astronaut Bill Anders groeide uit tot één van de meest iconische beelden van onze planeet. Boven een kleurloos maanoppervlak hangt de aarde als een opzichtige kerstbal tegen een diepzwarte achtergrond.


‘Het was de mooiste, meest hart­verscheurende aanblik van mijn leven’


HEIMWEE


Dankzij dit beeld konden mensen voor het eerst hun planeet zien, niet als continenten en oceanen, maar als één geheel. En dat terwijl NASA (National Aeronautics and Space Administration) eigenlijk niet van plan was om in 1968 naar de maan te vliegen. De ‘maan-hardware’ was nog steeds niet bewezen en Apollo 8 was alleen bedoeld om apparatuur in een lage baan om de aarde te testen.
Dat najaar kreeg de dienst echter ten onrechte van de CIA te horen dat de Sovjet-Unie haar eigen bemande maanmissie aan het voorbereiden was. Dus werd het Apollo-programma – opgezet om tegemoet te komen aan de oproep van president John Kennedy voor een bemande maanlanding tegen het einde van het decennium – versneld en werd Apollo 8 aangewezen voor een reis naar de maan. Hoewel er geen lander zou zijn om mensen naar het maanoppervlak te brengen. Dat volgde pas bij latere missies.
Astronaut Frank Borman: “Het was de mooiste, meest hartverscheurende aanblik van mijn leven, één die een stortvloed van nostalgie en pure heimwee door mij heen deed stromen. Het was het enige in de ruimte dat enige kleur had. Al het andere was zwart of wit. Maar niet de aarde.”
Of zoals de derde Apollo 8-astronaut Jim Lovell het uitdrukte: “Onze thuiswereld is eenvoudigweg één grote oase.”

Speedy


Horlogemerk Omega heeft sterke banden met NASA sinds 1965, dat mag bekend zijn. De samenwerking startte toen het merk werd gekozen als het officiële horloge van het ruimte­vaartprogramma. Nu komt daar een nieuwe versie bij van het Dark Side of the Moon-model. Sinds ’65 – in het bijzonder met de Speedmaster – heeft het Zwitserse merk honderden astronauten begeleid in hun ruimtevaartactiviteiten, waaronder de Apollo 11-missie in 1969. Daar werd de ‘Speedy’ het eerste horloge op de maan. Hoeveel erkenning deze reis ook heeft gekregen, en met goede reden, vergeten veel mensen de zeer belangrijke Apollo 8-missie van een jaar eerder. Toen astronauten Lovell, Borman en Anders de eerste mannen in de geschiedenis werden die de maan bereikten (en dus de ‘donkere kant’ ervan zagen), en tien rotaties maakten voordat ze thuiskwamen.
Voor de duidelijkheid: er is geen letterlijke ‘donkere kant’ van de maan. Hoewel slechts één kant – de ‘dichtbijgelegen kant’ – van de maan altijd naar de aarde is gericht, ontvangt de andere kant dezelfde hoeveelheid zonlicht als de tegenovergestelde kant. De donkere kant is daarom elk deel van het maanoppervlak dat zich in de schaduw van de aarde bevindt wanneer het wordt waargenomen.


‘Deze nieuwe update heeft de definitie van de maan verbeterd’


Dark Side of the Moon


Nu heeft Omega het model bijgewerkt dat de beroemde reis herdenkt. Een nieuwe versie dus van het model dat in 2018 werd gelanceerd om de 50e verjaardag van de Apollo 8-missie in 1968 te vieren. Het werd direct een favoriet model van de fans en een populaire editie buiten de ‘normale’ Moonwatch.
En hoewel beide horloges een reeks kenmerken gemeen hebben, is deze nieuwe geëvolueerd met enkele bijzonderheden die wat aandacht verdienen. Net als het 50-jarig jubileummodel ontleent de nieuwe Speedmaster Dark Side of the Moon-chronograaf zijn naam aan het maanreliëf op de zwartgeblakerde hoofdplaat en bruggen.
Voor de volledigheid: een nog eerder model uit 2013, dat de naam introduceerde, had een zwarte keramische ring en wijzerplaat, maar miste het laser gegraveerde maanoppervlak.


‘De maan is altijd een bron van mysterie en nieuwsgierigheid geweest’


Wat vooral opvalt aan de nieuwe ‘Dark Side of the Moon’ is de wijzerplaat die aansluit bij het thema: deze toont het oppervlak van de maan aan de kant die vanaf de aarde gezien wordt. Wanneer je het horloge omdraait, zie je het uurwerk door de achterzijde, waardoor ook de donkere kant van de maan zichtbaar is. Een kant die alleen astronauten te zien krijgen. Deze nieuwe update heeft de definitie van de maan verbeterd, dankzij lasergravures en contrasterende oppervlakken.

Het met ‘t maanoppervlak versierde uurwerk is zichtbaar door de geskeletteerde wijzerplaat, die is gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium. De bijgewerkte versie heeft ook nog steeds de gele accenten (die je ook terugziet in de geperforeerde band) en de keramische kast van 44,25mm. Deze is ditmaal 0,8mm dunner en heeft een nieuw uurwerk in de vorm van kaliber 3869. De kast, de gepolijste randen en de achterkant van de kast zijn door Omega vervaardigd uit afzonderlijke stukken zwart keramiek, terwijl de lunette is afgewerkt met helder wit ‘Grand Feu’-email.

METAS


Voor het eerst is het complete horloge METAS-gecertificeerd. Wat ervoor zorgt dat de afwijking per dag gemiddeld tussen de nul en plus vijf seconden is. Bijzonder detail is de wijzer op de kleine seconde in de vorm van NASA’s iconische Saturn V-raket. Gemaakt van één stuk titanium. Dit is nieuw voor de 2024-editie en een klein eerbetoon aan de raket die Apollo 8 naar de maan lanceerde.

Het is niet zomaar een leukigheid van Omega, want de Saturn V was net zo belangrijk als het bereiken van de maan. Het slagen van de Apollo 8-missie bewees de levensvatbaarheid van de Saturn-rakettechnologie, nadat een reeks mislukkingen het hele programma in gevaar had gebracht. Het Calibre 3869 is overigens een geskeletteerde versie van het Calibre 3861, waarop het oppervlak van de maan wordt weergegeven.

We’ll see you on the other side


Op de achterzijde van de kast zijn diverse gravures te zien, waaronder de zin ‘We’ll see you on the other side’, de laatste woorden die piloot Jim Lovell tegen Ground Control zei, kort voordat de Apollo 8 achter de maan verdween zonder radiocontact. De Omega Speedmaster Dark Side of the Moon is geprijsd op €15.800.

Het verre oppervlak van de maan is altijd ‘een bron van mysterie en nieuwsgierigheid geweest’ volgens Omega. Met dit horloge willen ze een ‘authentieke verbinding’ creëren met onze maan, evenals Omega’s eigen verbinding met ruimteverkenning. Zeker in een wereld die nu verder vooruitkijkt naar de mogelijkheden van ruimteverkenning, herinnert de Apollo 8-missie ons aan wat gedeelde menselijke macht kan bereiken. |