WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

De vintage van Longines

Tekst Elzemarie Karsdorp Foto's Longines

Vintage is een trend op dit moment, maar wil je als merk vintage brengen, dan is het mooi meegenomen als je ook de historie hebt om échte vintage te kunnen brengen. Zo’n merk is Longines. De modellen uit het verleden zijn in het museum te vinden én om de pols van de horlogeliefhebber van nu.

Wie zich wil onderdompelen in de historie van Longines, komt terecht in het Zwitserse Saint-Imier. Hier begon het in 1832 allemaal voor Longines en aan oever van de rivier Suze is het merk op exact dezelfde plek nog steeds te vinden. Hier is ook het eigen museum van Longines gevestigd, een museum waar elke horlogeliefhebber welkom is. En hier viert Longines dit jaar het 185-jarig jubileum.
De geschiedenis van Longines begint in 1831 als Auguste Agassiz zijn entree maakt in de horlogewereld. Hij gaat aan de slag voor een handelskantoor in St. Imier, maakt snel carrière en wordt de manager waarbij het bedrijf verder gaat als Agassiz & Co. In die tijd maakt hij horloges volgens het établissage systeem. De horlogemakers doen hun werk thuis en Agassiz is de commerciële man die de horloges over de continenten verspreidt, vooral naar Noord-Amerika.

In de jaren achttienvijftig neemt zijn neef Ernest Francillon het kantoor over en begint na te denken over manieren om de productie te verbeteren. Het zou zijn voordelen hebben om de verschillende stadia in de productie van een horloge onder een dak bij elkaar te brengen. Hij ziet een fabriek voor zich waar de horloges worden geassembleerd en afgewerkt, daarbij een zekere mate van mechanisatie introducerend. Om dit mogelijk te maken, koopt hij twee stukken grond op de rechteroever van de rivier Suze die door de St. Imier vallei loopt. De plek staat bekend als Les Longines en die naam neemt hij over voor de fabriek die hij hier bouwt in 1867. Het gelijk van Ernest Francillon is er al snel. Het bedrijf groeit en groeit tot in de twintigste eeuw. In 1911 werken er meer dan 1.100 mensen en worden de horloges over de hele wereld verkocht.

Museum

De historie van Longines komt tot leven in het eigen museum in Saint-Imier. Bezoekers reizen van mijlpaal naar mijlpaal in het hart van de oude manufactuur. Een bijzondere ervaring, want Longines is een merk dat al sinds het allereerste begin op dezelfde plek te vinden is geweest en dat met zijn rijke historie is omgegaan alsof het altijd al wist dat de oude horloges, foto’s, posters, navigatie-instrumenten, medailles en archiefmateriaal ooit een plek in het museum zouden krijgen. In het museum ontbreekt dan ook werkelijk niets. Eigenaren van oude horloges mogen hier graag gebruik maken van de papieren archiefstukken en latere digitale archieven. Hiermee kan elk horloge worden gevolgd, van het moment dat het werd gemaakt tot het moment dat het werd geleverd aan agenten over de hele wereld. De volledige historie van Longines komt op deze manier aan bod.

seum is opgedeeld in verschillende secties: traditie, innovatie, avontuur, prestatie en elegantie. Het toont hoe de horloges zich in de afgelopen
185 jaar hebben ontwikkeld. Van het zakhorloge naar het polshorloge met handopwinding en van het automatische uurwerk naar quartz. In het museum zien we bijvoorbeeld het legendarische kaliber 13ZN dat werd gemaakt voor een polschronograaf en Longines’ eerste automatische uurwerk waarvoor een patent werd aangevraagd (kaliber 22A).
Vaak zijn het ook horloges met een verhaal. Ze vergezelden ontdekkingsreizigers tijdens hun expedities en piloten die er voor hun navigatie op vertrouwden.
Grote avonturiers als Charles Lindbergh, Philip Van Horn Weems, Roald Amundsen en Amelia Earhart maakten gebruik van horloges van Longines bij hun reizen door de lucht, over land en over de oceanen. Een deel van het museum is aan hun avonturen gewijd.

Ook op het gebied van sport heeft Longines sinds 1878 zijn bijdragen geleverd. Dat begon met het chronograafkaliber 20H uit 1878 en het automatische ‘broken wire’ timing systeem in 1912. De absolute accuratesse werd bereikt met de Chronocinégines uit 1954 en het Contifort systeem van 1956, dat bewegend beeld combineert met een tijdmetingmechanisme.

Longines maakt dankbaar gebruik van zijn heritage en de tijdloosheid van de collecties. Dat vintage op dit moment een trend is, zal het merk misschien goed uitkomen, maar dat is niet waar het bij Longines om gaat. De 185-jarige greep ook in het verleden al terug op het verleden als eerbetoon aan de prestaties van horlogemakers in de afgelopen honderd jaar. De designers van Longines moeten zich in Saint-Imier in een paradijs wanen als zij op zoek zijn naar inspiratie voor hun nieuwste modellen. Zelden heeft een horlogemerk zijn historie namelijk zo grondig vastgelegd voor volgende generaties. En daarbij zijn er ook nog tal van jubilea te vieren, niet alleen die van het merk zelf, maar ook van bijzondere horloges uit de historie. Dit jaar zien we dan ook de Heritage 1945, De Flagship Heritage – 60th Anniversary 1957-2017, de Lindbergh Hour Angle Watch 90th Anniversary en de Conquest V.H.P. Stuk voor stuk horloges waarvan de voorgangers in het museum te vinden zijn en die zijn vertaald naar de horlogeliefhebber van nu.

Heritage 1945

De Heritage 1945 is een horloge dat een tijdsbeeld schetst. De tweede wereldoorlog was nog maar net afgelopen toen dit model zijn debuut maakte. Een degelijke stalen kast, de warme tint van geborsteld koper voor de wijzerplaat en de geblauwde wijzers zorgen voor een elegante uitstraling, maar met een verouderde leren band met nubuck afwerking lijkt de Heritage 1945 rechtstreeks uit het museum te komen. Toch is niet alles bij het oude gebleven. Het oorspronkelijke model was uitgerust met het
kaliber 12.68Z met handopwinding en het nieuwe model met het automatische kaliber L609.3. Met een kastdiameter van veertig millimeter is de Heritage 1945 bovendien een stukje meegegroeid met de wensen van de huidige tijd.

Flagship Heritage 60th Anniversary 1957 – 2017

Dit jaar viert Longines het 60-jarig jubileum van de Flagship collectie en bij deze gelegenheid gaat het ook zestig jaar terug in de tijd. De Flagship Heritage – 60th Anniversary 1957-2017 is geïnspireerd op het allereerste model dat zich nog altijd op het hoofdkantoor in Saint-Imier bevindt. Longines verkocht zijn eerste Flagship in 1957 en sindsdien is het een succesvol deel van de collectie. Het tijdloze horloge met slanke profiel viel en valt bij veel klanten in de smaak. De Flagship dankt zijn naam aan het schip waarop de bevelhebber van een vloot te vinden is en waarvan de vlag in de wind waait. Als symbool voor Longines’ wensen voor deze collectie, is dit vlaggenschip op de achterzijde van elk model te vinden. Het was Ambassador of Elegance Kate Winslet die tijdens een bezoek aan Longines het jubileummodel koos. De designers gingen er vervolgens mee aan de slag en kwamen met dit ingetogen en chique model van de 60-jarige Flagship. Er zijn nu drie limited editions in staal, geelgoud en roségoud, elk met een ‘flagship’ op de achterzijde zoals dat ook bij het origineel het geval was. De gouden versies zijn er in zestig stuks en de stalen in 1957. De wijzerplaat oogt in detail anders dat het origineel. In plaats van uitsluitend de indexen zijn er de Arabische cijfers 3, 6, 9 en 12 op de geborstelde zilveren wijzerplaat en is de kleine seconde nu makkelijker afleesbaar. Een bruine leren band maakt elk van deze drie uitvoeringen compleet

Lindbergh Hour Angle Watch 90th Anniversary

Op 20 mei 1927, om 7.52 uur vertrekt de ‘Spirit of St. Louis’ van Roosevelt Airport in New York naar luchthaven Le Bourget nabij Parijs. 33 en een half uur later landt de jonge Amerikaanse piloot Charles A. Lindbergh veilig in Frankrijk. Het is de eerste non-stop solo trans-Atlantische vlucht. Als de official timekeeper van de World Sports Federation is het de bijdrage van Longines dat de vlucht nauwkeurig getimed werd en als record kan worden bijgeschreven in de luchtvaartgeschiedenis.

Niet veel later ontstaat een nauwe samenwerking tussen piloot en horlogemerk. Dit heeft geleid tot de Longines Hour Angle Watch, ontworpen door Charles Lindbergh zelf. Een op en top pilotenhorloge dus, want het geeft nauwkeurig de lengtegraad aan waarmee piloten snel en accuraat hun positie kunnen bepalen. Het is in de tijd van Charles Lindbergh een zeer nuttig hulpmiddel om zijn avonturen tot een goed einde te brengen. Dit jaar staat Longines stil bij het feit dat het precies negentig
jaar geleden is dat Charles Lindbergh de eerste non-stop trans-Atlantische vlucht maakte en dit bijzondere moment wil Longines niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het brengt daarom nu de Lindbergh Hour Angle Watch 90th Anniversary. De Lindbergh Hour Angle Watch 90th Anniversary is minstens zo indrukwekkend als het origineel. De titanium kast heeft een diameter van 47,5 millimeter wat het horloge makkelijker af te lezen maakt. Handig als het donker wordt, de piloot met turbulentie te maken krijgt of als het vliegtuig veel schudt, zoals gebruikelijk was in de tijd van Charles Lindbergh. Het is een limited edition van negentig exemplaren die zeker zal opvallen aan de pols van de moderne avonturier. Uitgerust met een roterende bezel voor een correctie van de equation of time, een roterende centrale disk voor synchronisatie van de seconde en een 180° schaal voor de berekening van de lengtegraad is de Hour Angle nog altijd een horloge waar Charles
Lindberg plezier aan beleefd zou hebben. De horlogeliefhebber van nu zal ook waardering hebben voor de railtrack minutencirkel op de geborsteld zilveren wijzerplaat, de stalen bezel met zwarte PVD coating, de titanium kast en het automatische kaliber L699. De bruine leren band in pilotenstijl heeft een extensie zodat het horloge
ook over de mouw van een pilotenjack kan worden gedragen.

Conquest V.H.P.

Kan quartz vintage zijn? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’ want het is inmiddels alweer zo’n dertig tot veertig jaar geleden dat quartz uurwerken uit het verre oosten de Zwitserse, mechanische horloge industrie in problemen brachten. Bovendien is Longines zelf actief geweest in quartz. Al in 1954 maakte het zijn eerste quartz klok. De klok was te vinden in de Chronocinégines, een instrument dat voorzag in een serie beelden van elk een honderdste van een seconde. Zo bracht het atleten nauwkeurig in beeld op het moment dat zij de finishlijn passeerden. In 1969 volgde de Ultra-Quartz, het eerste quartzhorloge dat in massaproductie kon worden gemaakt. Een grote stap vooruit was de Conquest V.H.P., die in 1984 een precisierecord vestigde. Met een nieuwe Conquest V.H.P. zet Longines nu een volgende stap op het gebied van quartz. Het horloge beschikt over een exclusief voor Longines door ETA gemaakt uurwerk met een afwijking van slechts vijf seconden per jaar. Het is bovendien in staat de wijzers te resetten als het horloge is blootgesteld aan magnetisme waarbij het gebruik maakt van GPD (Gear Position Detection). Ook van deze tijd is de intelligente kroon, waarbij de EOL (End of Life) indicator aangeeft wanneer de batterij aan vervanging toe is. Deze quartz anno 2017 is er met een blauwe, zwarte, carbon of verzilverde wijzerplaat.