De Expressiviteit van Roger Dubuis
De Excalibur is de vlaggenschiplijn van Roger Dubuis, één van de wildste creaties in de moderne horlogewereld. De nieuwste toevoeging is de Roger Dubuis Excalibur Monobalancier Titanium. We bekijken ‘m van dichtbij met Gregory Bruttin, Roger Dubuis’ product strategy director.
Gedurfd mag je inmiddels verwachten bij Roger Dubuis. Geskeletteerde uurwerken met extreem scherpe hoeken, stervormige bruggen en natuurlijk hun kenmerkende gekerfde lunette. Niet voor niets staat Roger Dubuis sinds de oprichting in 1995 synoniem voor innovatie, durf en perfectie. Dubuis onderscheidde zich al snel door zijn visionaire aanpak en verlangen om de grenzen van het horlogeontwerp te verleggen.
Met de introductie van bijzondere complicaties en gedurfde ontwerpen is de Roger Dubuis Manufacture een standaard geworden. Elk Roger Dubuis-horloge draagt daarbij het prestigieuze Genève-zegel, een symbool van kwaliteit en uitmuntendheid. Uiteraard is de nieuwe Roger Dubuis Excalibur Monobalancier (MB) Titanium geen uitzondering. Een lichtgewicht versie van de iconische originele Excalibur MB.
Titanium zien we überhaupt steeds vaker terugkomen als materiaal. Deze Excalibur Monobalancer Titanium meet 42mm en is 33 procent lichter dan zijn stalen tegenhangers. De tijdwaarneming met twee wijzers wordt aangestuurd door het eigen RD720SQ zelfopwindend kaliber met een robuuste gangreserve van 72 uur. Fascinerende elementen zijn onder meer de microrotor en diamant gecoate silicium onderdelen dat de loop ten goede komt, net zoals het anti-magnetisme.
De eerste geskeletteerde Excalibur Monobalancier werd gelanceerd in 2015, maar werd vorig jaar opnieuw ontworpen en het uurwerk kreeg verschillende verbeteringen. Naast de silicium onderdelen is de microrotor nu uitgerust met keramische kogellagers die de beweging ervan vergemakkelijken, plus een schokdemper die de trillingen en dus het geluid van de rotor vermindert.
“De Excalibur MB Titanium is ons instapaanbod in het Excalibur-assortiment,” vertelt Gregory Bruttin, Product Strategy Director. “Daarom moest het een compromisloos stuk zijn, met een verfijnd ontwerp, stijl en comfort.
‘Dit moest een compromisloos stuk zijn, met een verfijnd ontwerp’
Titanium
Het model is ontstaan met als basis de gouden Monobalancier. De schakelband van de Excalibur Monobalancier Titanium is ook gemaakt van titanium klasse 5, net zoals de kast. Elk stuk van de band is ingekort om de pasvorm te verbeteren en zo comfortabel mogelijk om de pols te laten vallen.
Bruttin voegt toe: “We lieten ons inspireren door de band die we van oudsher hadden op Excalibur. We hebben ‘m gemoderniseerd door hem uitwisselbaar te maken en vooral door het materiaal te veranderen in titanium, dat lichter en dus comfortabeler is.”
Werken met titanium heeft zijn voordelen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Titanium is een modern materiaal, maar voor Roger Dubuis niet per se het uitgelezen materiaal om mee te werken. “Het is duurder en minder gemakkelijk te bewerken en te decoreren. Aan de andere kant heeft het vanuit het oogpunt van de klant alleen maar voordelen ten opzichte van staal. Zoals een comfortabeler gewicht, anti-magnetisme en het is compleet roestvrij. Dit maakt het tot een natuurlijke evolutie voor high-end horloges. Ook omdat we bij Roger Dubuis enkele jaren geleden afscheid hebben genomen van staal.”
In totaal hebben ze zes versies van de band gemaakt om ‘m te perfectioneren. Sommige om esthetische redenen, andere om technische redenen. Een quickrelease-systeem om snel banden te verwisselen en weerstand tegen dagelijkse slijtage waren de grootste uitdagingen.
Makkelijker gezegd dan gedaan
Het nieuwe horloge van Roger Dubuis is daarnaast indrukwekkend afgewerkt met een hoogwaardige matte metallic afwerking, die wordt aangevuld door gepolijste en gesatineerde oppervlakken op de band. Deze combinatie van texturen creëert een opvallend contrast.
Hetzelfde geldt voor de geskeletteerde wijzerplaatzijde van de Excalibur Monobalancier Titanium. Deze is voorzien van gepolijste, grijze driehoekige indexen, met Super-LumiNova aangebracht aan de binnenkant voor optimaal zicht: dag en nacht. Daarnaast hebben ook de uiteindes van de wijzers en de merknaam een Super-LumiNova behandeling gekregen.
Bijzonder om te vermelden is het feit dat alle Roger Dubuis-horloges een Poinçon de Genève-keurmerk hebben. Dat is complexer dan het lijkt. Een geskeletteerd uurwerk creëren is één ding, maar het afwerken volgens de normen van Poinçon de Genève is iets geheel anders. Ieder onderdeel wordt met de hand afgewerkt, en hoe meer geskeletteerd een uurwerk is, hoe meer vlakken er moeten worden afgewerkt. De gekartelde randen van de stervormige brug bijvoorbeeld of de geskeletteerde dauphine-wijzers.
Deze Monobalancier is naar Excalibur-standaarden toch bijna ingetogen te noemen. Want er zijn meerdere theatrale uitvoeringen geweest. Van versies die met edelstenen bedekt zijn met een onderlaag van gloeiende Super-LumiNova tot de eigenzinnige Knights of the Round Table-collectie, met uurmarkeringen vertegenwoordigd door microsculpturen van de iconische ridders.
Als Bruttin kijkt naar andere modellen voor dit jaar, dan is de Excalibur Spider Flyback Chronograph er één naar zijn hart. “De Excalibur Spider is een belangrijk project voor ons. Meneer Dubuis lanceerde het merk met een chronograaf, en voor ons is het een belangrijke complicatie met veel betekenis.”
De racy chrono met kaliber RD780 is een zelfopwindende geïntegreerde flyback-chronograaf, met twee patenten. De ene is gekoppeld aan de secondewijzer van de chronograaf en de andere aan de weergave van de minutenteller. Zoals alle horloges in de Excalibur-collectie is ook dit exemplaar volledig geskeletteerd.
Roger Dubuis: Excalibur Monobalancier Titanium
Uurwerk: RD720SQ (Poinçon de Genève)
Kastdiameter: 42mm
Hoogte uurwerk: 5.95mm
Gangreserve: 72 Uur
Tikgetal: 28.800 vph
Materiaal: Titanium
Glas: Saffier, met anti-reflectie coating
Waterbestendigheid: 100 Meter (10 bar)
Band: Titanium
Gelimiteerd tot: 30 Stuks
Prijs: €71.500
rogerdubuis.com
Exoot
Iets exotisch dit jaar om mee af te sluiten is de Roger Dubuis Monovortex Split-Seconds Chronograph. De toekomst van hyper horology noemen ze het zelf. Bruttin: “Dit stuk laat echt alle facetten van het merk zien. Allereerst hebben we besloten om een rattrapante (split-seconds red.) chronograaf te gebruiken, geïnspireerd op de eerste uurwerken van meneer Dubuis, en gecertificeerd door de Poinçon de Genève. Ten tweede is het de herinterpretatie van de tourbillon en de automaat, die onze uitgesprokenheid en ons vermogen aantoont om te innoveren.”
‘Traditionele complicaties blijven de komende jaren centraal staan, maar niet zoals je ze kent’
Het Zwitserse merk durft traditionele complicaties op een nieuwe manier te introduceren, met unieke materialen. Zo is de Monovortex gemaakt van rood Mineral Composite Fiber. Het materiaal is ontwikkeld door Roger Dubuis zelf en is 2,5 keer lichter dan keramiek en 13 procent lichter dan koolstof.
Er is nog geen prijs voor de Monovortex Split-Seconds Chronograph of tot hoeveel stuks het horloge gelimiteerd zal zijn, maar in typische stijl zal het zeker even astronomisch geprijsd als exclusief zijn. Zoals het hoort bij het huis.
Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld van waar Roger Dubuis naartoe gaat en waar het vandaan komt. Met een deel die het horologische verleden eert, zij het met een sterk futuristische inslag. Bruttin: “Wij zijn in de eerste plaats horlogemakers en zoals we in het verleden hebben gedaan, willen we de bekendste complicaties op een moderne manier herinterpreteren. De Poinçon de Genève en deze traditionele complicaties blijven de komende jaren centraal staan in ons denken. Maar niet zoals je ze kent.” |