WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

De eeuwigdurende zoektocht naar perfectie

Tekst Elzemarie Karsdorp Foto's Breguet

Abraham-Louis Breguet wordt alom beschouwd als de grootste horlogemaker aller tijden. Ruim twee eeuwen later is het aan de manufactuur Breguet om hem te eren met horloges die minstens zo creatief, nauwkeurig en innovatief zijn als die van de meester zelf. Hierin slaagt het merk telkens weer. Het beste voorbeeld hiervan is de Classique Chronométrie, het meest nauwkeurige mechanische horloge dat ooit werd gemaakt. Maar de zoektocht naar perfectie gaat nog altijd door.

Breguet presenteert de Classique Chronométrie

De achttiende eeuw loopt ten einde. Het zijn roerige tijden voor de franse hoofdstad. De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 leidt de franse revolutie in, die in 1804 uitmondt in het eerste keizerrijk napoleon. In zijn atelier aan de Quai de l’Horloge nummer 51 in Parijs zal Abraham-Louis Breguet het ongetwijfeld druk hebben gehad. eertijds hielden de leden van het hof al van zijn horloges en dat geldt daarna ook voor napoleon en zijn gevolg. De meest indrukwekkende creaties verlaten het atelier op de Ile de la Cité. tegelijkertijd werkt Breguet aan zijn ideeën om de nauwkeurigheid van horloges verder te vergroten. In 1790 bedenkt hij de pare-chute. Deze spiraal met boog, die nu bekendstaat als de Breguetspiraal, werkt als een soort schokdemper. Zijn grootste vinding is echter de tourbillon (1800), een uurwerkonderdeel dat voorkomt dat de zwaartekracht invloed heeft op de gang van een uurwerk. maar ook het eerste polshorloge komt op naam van Breguet. Hij ontwerpt het voor de reine de naples in 1810. Het zijn dit soort vindingen waarmee Abraham-Louis Breguet de manier van horloges maken definitief heeft veranderd.

Innovaties van nu

tweehonderd jaar later is de wereld ingrijpend veranderd. We sturen geen brief, maar een whatsapp en we verplaatsen ons niet per paardenkoets, maar met de auto. en Breguet? Dat is niet meer de naam van die beroemde horlogemaker in Parijs, maar van een merk met tal van getalenteerde horlogemakers die in de Zwitserse Vallée de Joux zijn werk voortzetten. toch zou Abraham-Louis Breguet zich hier thuis voelen, want zijn ideeën zijn bewaard gebleven. Creativiteit, innovatie en een verfijnde afwerking. Dat is nog altijd waar het om gaat bij Breguet. en net zoals Abraham-Louis Breguet dat deed, werkt men hier nu aan innovaties die de tand des tijd moeten kunnen doorstaan.

De innovaties hebben elkaar het afgelopen decennium in hoog tempo opgevolgd bij Breguet. In deze periode werden maar liefst honderd octrooien aangevraagd. een belangrijke stap voorwaarts in de zoektocht naar optimale precisie zette Breguet in 2006. Het

merk gebruikte toen voor het eerst silicium in zijn horloges. Door dit materiaal in te zetten voor de spiraal en het echappement wist het de nauwkeurigheid van de uurwerken te vergroten.

artikel0313img02

Voor Breguet was dit echter nog niet genoeg. Het zette zijn queeste naar perfectie voort en blijft zoeken naar nieuwe technologieën en materialen die kunnen bijdragen aan een grotere nauwkeurigheid. Op 7 november 2010 werd opnieuw een mijlpaal in de horloge- geschiedenis bereikt. Op deze dag ontving Breguet een patent voor de magnetische balansspil, een innovatie waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetisme voor een nog grotere precisie en betrouwbaarheid van een uurwerk.

classique chronométrie

De Classique Chronométrie 7727 is het horloge waarin de innovatiedrang van Breguet het best naar voren komt. Het is meer dan simpelweg een horloge. Het is een combinatie van innovaties, die worden beschermd door niet minder dan zes octrooien. Dit alles heeft geleid tot een horloge met een indrukwekkende afwijking van slechts -1/+3 seconden per dag en hiermee scoort het stukken beter dan de normen van de Contrôle Officiel suisse des Chronomètres (COsC). Het officiële Zwitserse chronometer testinstituut tolereert een afwijking van -4/+6 seconden per dag. Hiermee durft men bij Breguet dus wel te beweren dat de Classique Chronométrie het meest nauwkeurige mechanische horloge aller tijden is.

Dit technische hoogstandje is in de eerste plaats te danken aan een frequentie van 10 Hz. met die frequentie levert de balansspiraal betere chronometrieprestaties. Breguet maakte hierbij gebruik van een speciaal ontworpen dubbele spiraal, anker en echappement- wiel van silicium. met het gebruik van dit materiaal deed het al eerder ervaring op en in de Classique Chronométrie zorgt het nu voor een hogere frequentie en een optimale precisie. Het resultaat is een regelkracht van 830 microwatt. ter vergelijking: voor de beste chronometers ligt dit tussen de driehonderd en vierhonderd microwatt. Dankzij de energie die is opgeslagen in de veertrommels en de hoge kwaliteit van de oscillator, garandeert de Classique Chronométrie een gangreserve van zestig uur.

maar de belangrijkste innovatie die in deze Classique Chronométrie schuilt, is het gebruik van een magnetische as. met de magnetische as is Breguet erin geslaagd om de negatieve effecten van het magnetisme niet alleen naar zijn hand te zetten, maar ze bovendien te gebruiken voor een betere loop, rotatie en stabiliteit van de balansas. De magnetische as werkt als volgt: Door elk uiteinde van de balansas te voorzien van twee dekstenen met in elk ervan een uiterst krachtige micromagneet (ongeveer. 1.3 t(esla)), hebben de horlogemakers van Breguet een dynamisch stabiel systeem gecreëerd dat zich uit zichzelf centreert en corrigeert. Omdat de ene magneet krachtiger is dan de andere wordt een gradiënt van magnetisch veld gecreëerd. Door het fenomeen van magnetische inductie wordt door de as heen een magnetische flux opgewekt, waardoor een aantrekkingskracht ontstaat die het uiteinde van de as permanent tegen de deksteen drukt. Omdat de balansas op die manier blijft hangen door een ‘kunstmatige zwaartekracht’, blijft ze altijd op haar plaats, ongeacht de stand van het horloge.

Als de as zich bij een schok zijdelings verplaatst, werkt het systeem als een schokdemper. De corrigerende magnetische krachten, opgewekt door die verplaatsing, zorgen ervoor dat de as zich automatisch weer centreert om de maximale magnetische flux te herstellen. Het resultaat is een stabielere balansas die ongevoelig is voor de zwaartekracht en beter bestand tegen schokken.

Al deze ingrijpende vindingen komen samen in het kaliber 574Dr. Het uurwerk krijgt het podium dat het verdient in de roségouden of witgouden Classique Chronométrie. De wijzerplaat hiervan is ontworpen met een excentrische cijferring en een kleine secondewijzer op 12 uur. Op 5 uur is de gangreserve te zien en op 1 uur geeft een gepatenteerde wijzer van silicium de tienden van een seconde aan.

Classique Tourbillon

Classique Tourbillon

Classique Tourbillon

Als herinnering aan de uitvinding van Abraham-Louis Breguet uit 1790 en om de tijdmeter zo plat mogelijk te houden, is de ‘parechute’ zichtbaar op 2 uur. De wijzerplaat is versierd met zes verschillende, met de hand aangebrachte guillochages. Het uurwerk mag gezien worden door de saffierglazen achterzijde.

Abraham-Louis Breguet drukte met zijn vele technische vindingen een duidelijke stempel op de horloge-industrie. toch vroeg hij hiervoor zelden een patent aan. Wellicht zag hij er het nut niet van in of vond hij zijn vindingen zelf niet zo belangrijk? We kunnen er slechts naar gissen, maar op 24 december 1800 verstuurde hij zijn tweede en laatste patent aanvraag. De tourbillon regulateur die hij bedacht, vond hij blijkbaar wel een patent waard. en terecht, want hiermee verbeterde hij niet alleen de precisie van de zakhorloges: hij schonk de horlogewereld een van de mooist denkbare complicaties. Op 26 juni 1801 ontving hij het patent.

Voor het Breguet van nu is het belangrijk om de uitvinding van de naamgever te eren door de meest elegante horloges met tourbillon uit te brengen en deze zelfs nog te verbeteren. een recent voorbeeld hiervan is de Classique tourbillon extra-plat automatique. De uitstraling van dit horloge is ‘typisch Breguet’, maar wat deze Grande Complication onderscheidt, is de excentrische tourbillon waaraan verschillende patenten ten grondslag liggen. De tourbillonkooi en de balans zijn gemaakt van titanium, de spiraal van silicium en het echappement van silicium en niet-magnetisch staal. Bovendien wisten de horlogemakers van Breguet de dikte van het uurwerk te beperken tot drie millimeter en die van de kast tot zeven millimeter.

classique réserve de marche

een merk dat voorop loopt in technische innovaties, is het aan zijn stand verplicht om ook onderzoek te doen naar manieren om de gangreserve van zijn uurwerken te vergroten. Dat is ook de mening van Breguet en daarom bracht het huis eerder dit jaar de Classique réserve de marche. In dit horloge is het merk erin geslaagd de gangreserve te laten toenemen van 75 naar 96 uur. Dit is onder meer te danken aan een nieuw type, uiterst hoogstaand roestvrij staal. Dit gepatenteerde materiaal is gezamenlijk ontworpen door Breguet en ‘zusterbedrijf’ nivarox. Het is de bedoeling dat het op termijn wordt toegepast in alle horloges van de merken van de swatch Group.

classique La musicale

Classique La Musicale

Classique La Musicale

Veel van de innovaties van Breguet uit het afgelopen decennium komen we tegen in de Classique La musicale. In dit roségouden horloge werkt het automatische kaliber 777 met een echappement en platte spiraal van silicium. Het speelt op het gevraagde wekuur of bij een druk op de knop ‘Badinerie’, een stukje gecomponeerd door Johann sebastian Bach. Dit muzikale hoogstandje is te danken aan een mechanisme zoals dat van een speeldoos, waarbij een plaat met pennetjes de klassieke trommel vervangt en afwisselend de vijftien metalen reepjes van het klavier aanslaat. een tweede innovatie zorgt voor een versterking van de frequenties die nodig zijn om de melodie te laten weerklinken, zonder in te boeten op het vlak van waterdichtheid: een met de hand geguillocheerd membraan van metaalglas wordt onder het uurwerk gemonteerd. Om een optimale klankkwaliteit te bereiken, is intensief onderzoek gedaan naar het materiaal voor het klavier en het membraan. Tot slot kon Breguet dankzij de vooruitgang in het onderzoek op het vlak van magnetisme dit instrument uitrusten met een magnetische slagwerkregelaar. Dit gepatenteerde systeem van magneetjes in een koker helpt bijgeruis te beperken en zorgt voor een constant en regelmatig tempo. Wanneer de melodie start, maakt de wijzerplaat, die verbonden is aan de schijf met pennetjes, een volledige rotatie om zijn as.

De briljante vindingen van Abraham-Louis Breguet zijn ruim twee eeuwen later nog altijd te vinden in veel mechanische uurwerken. Als horlogemaker was hij zijn tijd ver vooruit, maar zullen we dat over tweehonderd jaar ook zeggen over de manufactuur Breguet van vandaag? Het antwoord op deze vraag kunnen alleen toekomstige generaties geven. De innovatieve vindingen die we nu tegenkomen in de Classique collectie, doen in ieder geval vermoeden dat dit best wel eens het geval zal kunnen zijn.